zaterdag 17 november 2012

Rijkswaterstaat blundert met omzagen boom


WOUDRICHEM - Bewoners van de vesting Woudrichem zijn zonder uitzondering woedend op Rijkswaterstaat. Zonder enig bericht vooraf is de kettingzaag gezet in twintig zogeheten baken of mistbomen. Van oudsher stonden de bomen op een krib voor de vesting, als baken voor de scheepvaart.
Het is 'het gesprek van de dag' in het kleine vestingstadje. De twintig tot dertig mistbomen op de Gijssenkrib zijn in een paar dagen tijd allemaal omgezaagd. De bomen stonden op een landpunt waar de rivieren Maas, Waal en Merwede samenkomen.

Woedend
Jan Krale die op de Rijkswal woont in Woudichem, met uitzicht op de rivier,  zag het met eigen ogen gebeuren: "Een paar dagen geleden kwamen we uit bed en hup daar ging de eerste al. De hele wal waar aan wij wonen, was in rep en roer. Iedereen reageerde woedend."  

De bewoners konden echter niet bij de bomenzagers komen, omdat de Afgedamde Maas tussen de wal en de landpunt ligt. Na veel bellen werd duidelijk dat Rijkswaterstaat Gelderland met de bomenkap bezig was. Zonder enige vooraankondiging, dat wel.

Watte ? Mistbomen? 
Rob Hageman, woordvoerder van Rijkswaterstaat in Gelderland, zegt in een gesprek met Omroep Brabant dat hij nog nooit van de term mist- of bakenboom heeft gehoord: "Ik heb zelfs gegoogeld en dat leverde ook niets op." Dat de bomenrij deel uitmaakte van een cultuur historisch landschap weet hij ook niet.

Zijn collega in Brabant, Suzanne Maas, weet juist te melden dat de bakenbomen hun functie in de loop der jaren zijn kwijt geraakt. Dit komt, omdat schepen over radars beschikken. Ook zijn bomen verdwenen door verruiming van de rivier. Onderhoud van deze bomen is volgens de woordvoerster nu nauwelijks of niet meer nodig.

Fietspad
Haar Gelderse collega heeft overigens ook de woede van de inwoners van Woudrichem over zich heen gekregen, door in het AD te laten optekenen dat mensen die van een fietspad gebruik maken onder de bomen gevaar liepen. Maar in werkelijkheid ligt er helemaal geen fietspad op de landtong.

Hout voor de openhaard
Inwoner Gerard Baks merkt fijntjes op dat een baas van Rijkswaterstaat waarschijnlijk open-haardhout nodig had.

De bomen zijn weg, de inwoners van Woudrichem zijn woedend en (een deel van) Rijkswaterstaat weet het ook niet meer.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten