woensdag 28 november 2012

Berkenhout kopen

Berkenhout is anders als alle andere houtsoorten. Berkenhout is na eikenhout het meest populair om mee te stoken. Ik zal even kort uitleggen waarom dit zo is.

Berkenhout houtsoort

Berkenhout is een zachte houtsoort. Wat betekent een zachte houtsoort? Een zachte houtsoort betekend dat het hout snel vlam vat en snel ook weer is opgebrand. Is dit een voor- of een nadeel? Dat kun je zelf het beste beoordelen. Sommige mensen willen graag een haardvuur stoken voor een kortere periode. Dan is zachthout natuurlijk ideaal. Andere mensen houden ervan om heel de avond voor de open haard te zitten. Dan is hard hout meer geschikt. Hard hout gaat namelijk een stuk langer mee, maar het kost ook meer moeite om deze in de brand te steken. Berkenhout is dus een zachte houtsoort. Houd hier rekening mee!

Berkenhout kopen

Berkenhout is erg zuiver en kan last hebben van schimmels en ander ongedierte vanuit de natuur. Dit komt dus doordat het hout zo zuiver is. Dit maakt verder niets uit bij het stoken van haardhout. Het maakt niet uit of het hout onder de schimmels zit of dat hij helemaal schoon is. Als je berkenhout koopt dan heb je hier natuurlijk geen last van. Gekocht berken hout is namelijk helemaal schoon. Als je berkenhout vanuit het bos haalt (bijvoorbeeld een gekapte boom), dan is de kans op ongedierte erg groot. Dit komt omdat er nog vocht zit in het brandhout.

Berkenhout eigenschappen

Berkenhout heeft een aantal hele mooie eigenschappen. Eigenschappen die geen andere houtsoort bezit. Vooral bij het stoken van haardhout komen deze eigenschappen erg mooi naar voren. Bij het kopen van openhaardhout moet je daarom erg goed rekening houden met het houtsoort. Berken hout zorgt er bijvoorbeeld voor dat er weinig vervuiling in het rookkanaal plaatsvind. Berkenhout is daarom erg nuttig als kachelhout. Zo houd je de pijp van de kachel goed schoon. Berkenhout geeft daarnaast veel warmte af. Als haardhout is dit natuurlijk ook erg belangrijk en valt dit niet te onderschatten. Berken hout is niet alleen geschikt als kachelhout, maar ook als openhaardjhout. Het hout van de berk spat namelijk niet en daardoor is het erg geschikt als openhaardhout.


1 opmerking: