dinsdag 13 november 2012

Openhaardhout

In de winter is het gezellig om bij een knetterende open haard een boekje te lezen of warme chocolademelk te drinken. Voor een goed haardvuur moet je wel het goede openhaardhout gebruiken. Als je het verkeerde openhaardhout gebruikt kan het erg gevaarlijk zijn!

Openhaardhout is hout voor in de open haard. Dit klinkt heel logisch, en dat is het eigenlijk ook. Toch moet je er goed op letten dat niet elk hout gebruikt kan worden als openhaardhout. Openhaardhout heeft een aantal eigenschappen waardoor het geschikt is als hout voor in de open haard.

Openhaardhout knapt niet. Dat wil zeggen dat het hout niet gaat knappen, zodra het vlam vat. Dit is natuurlijk erg belangrijk want je wilt niet dat je huis in de brand vliegt. Sommige houtsoorten knappen en daardoor kunnen er stukken brandend hout de kamer in vliegen. Erg gevaarlijk. Daarom moet je er goed op letten dat het hout dat je wilt gaan stoken niet knappen. Het hout knapt en begint te vonken als het hars in het hout begint te branden. Vooral naaldbomen bevatten grote hoeveelheden hars en zijn daarom niet geschikt als openhaardhout. Eikenhout, essenhout, beukenhout, berkenhout, beukenhout, wilgenhout, fruitbomenhout, kastanjehout, populierenhout en lindehout zijn allemaal geschikt als openhaardhout. Tegenwoordig worden ook houtbriketten aangeboden als openhaardhout. Houtbriketten zijn vaak wat duurder, maar branden ook beter. Het zijn rest stoffen van de houthandel. Dit klinkt alsof het afval is, maar het is gewoon samengeperste houtresten.

Openhaardhout moet droog zijn. Als je hout wilt gebruiken als openhaardhout moet het droog zijn. Als het niet droog is brandt het niet of niet goed. Daarom moet het hout een langere tijd in een ruimte liggen waar het kan drogen. Als je openhaardhout koopt is dit vaak al gedaan. Dan hebben zij het hout al voor je laten drogen. Ze kunnen gewoon hebben gewacht tot het hout is gedroogd (de natuurlijke gedroogde methode), maar ze kunnen het droog proces ook verkort hebben door de ovengedroogde methode. Dan hebben ze het hout in ovens gedaan, waardoor het droogproces is verkort. Als je nat hout gebruikt als openhaardhout is dit ook erg slecht voor de lucht. Je krijgt enorm veel rook en dit wil je natuurlijk niet in je woonkamer.

Als je openhaardhout gaat kopen wil je natuurlijk het goedkoopste haardhout hebben. Op leerwiki staan een aantal goede artikelen waarin staat uitgelegd waar je rekening moet houden bij het vergelijken van de prijzen van openhaardhout.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten